Duurzaam bouwen : is het zinvol om te veel of te dik te isoleren?

Duurzaam bouwen betekent ervoor zorgen dat je in je huis op lange termijn kan genieten van de investeringen die je doet. Tegenwoordig kan je geen huis meer bouwen of verbouwen zonder dat iedereen je om de oren slaat met het toverwoord : “isoleren”. Waarom we dit moeten doen is al lang duidelijk, je energieverbruik daalt, het is beter voor het milieu, je leeft in een gezondere binnenklimaat,… Kortom isoleren is een must.
Dit klinkt natuurlijk allemaal erg mooi in theorie, maar is het ook praktisch haalbaar? We overlopen een aantal puntjes waarop je moet letten.

 

Hoe zit het met de zogenaamde U-waarde?

De minimale vereiste U-waarde is 0,24 W/m². De vraag is, moeten we dit proberen verbeteren of niet? Volgens het VEA (Vlaams Energie Agentschap) toonden studies aan dat 0,20 W/m² de meest kostenoptimale U-waarde is, andere studies spreken dan weer over U-waardes tussen 0,15 en 0,20 W/m².

Hoe vertaalt de U-waarde zich dan naar isolatiediktes?

Dit hangt grotendeels af van het materiaal, niet alleen van het soort materiaal (PU, glaswol,…) maar ook van het merk en het type. Hetgeen wat alleszins doorslaggevend is, is dat de eerste centimeters de meeste impact hebben. Dus als je van een niet geïsoleerd dak naar een goed geïsoleerd dak gaat, levert dat meteen een grote impact op. Ook als je dak reeds een bepaalde isolatie heeft, kan het toch de moeite zijn om nog beter te isoleren.

Waarom moeten we die extra centimeters isolatie toch realiseren?

Gebouwen gaan al vrij lang mee. Het duurt dus tientallen jaren voor we de woning aan de buitenkant opnieuw moeten aanpakken, maar dan gaan we hier natuurlijk van uit dat je start met een duurzaam gebouwde woning. Als je iets doet, doe het dan van de eerste keer goed. De zogenaamde milieudoelstellingen op lange termijn vragen om investeringen die niet altijd op korte termijn terugverdiend zijn, maar het is een duurzame investering.

1 + 1 = 3, met de juiste plaatsing!

Je kan wel een fantastisch isolatiemateriaal hebben met een hele lage U-waarde, maar een goede plaatsing is natuurlijk onmisbaar. Want wat ben je ermee als de beste isolatie niet goed wordt geplaatst en er luchtlagen tussen zitten of er kieren komen…
Een verkeerde plaatsing veroorzaakt wind- en luchtlekken, waardoor de isolatiewaarde van je woning helemaal niet is wat het moet zijn. Het is zelfs zo dat de isolerende waarde van slecht geplaatst isolatie soms maar de helft, of in een aantal gevallen zelfs maar een kwart van dezelfde isolatielaag is als die wel goed geplaatst werd.

Ook als er vocht ontstaat bij of na het isoleren, kan dit ook nefaste invloed hebben op de isolatie:

  • De warmtegeleidbaarheid van het materiaal wordt groter
  • Het isolatiemateriaal degradeert omwille van vervorming, verzakking, veroudering en schimmelvorming
  • Aantasting van aanpalende materialen zoals houten constructies…

De enige uitzondering die vochtbestendig is, is cellenglas. Dit behoudt namelijk zijn isolatiewaarde als het vochtig wordt.

5 tips voor een goede isolatie

  1. Zorg ervoor dat alle isolatielagen correct en goed op elkaar aansluiten: alle platen/dekens mooi tegen elkaar, zonder kieren en spleten. Er mogen geen luchtlagen gevormd worden. Ook alle aansluitingen van de ene met de andere isolatielaag moeten correct wind- en luchtdicht gemaakt worden.
  2. Pas ook op met mortelresten tussen de isolatieplaten/-dekens.
  3. De buitenzijde van de isolatie moet winddicht zijn. Bij hellende daken houdt dit in dat het onderdak ofwel een 4-zijdige tand- en groefverbinding heeft of dat de overlappingen van het onderdak afgekleefd moeten worden.
    Bij spouwmuren moeten de overlappingen van de isolatie afgekleefd worden.
  4. De binnenzijde van de isolatie moet luchtdicht zijn. Alle overlappingen en alle aansluitingen van het dampscherm met andere constructiedelen en alle doorboringen (voor leidingen, kabels…) moeten luchtdicht afgekleefd worden.
  5. Gebruik de juiste materialen voor de juiste toepassing. Dit geldt zowel voor isolatiematerialen als voor de materialen waarmee je de wind- en luchtdichting verzorgt.

Appelen met appelen vergelijken…

Leg offertes naast elkaar. Er is wel degelijk een reden waarom de ene offerte goedkoper is dan de andere. Bekijk dus bij elke offerte wat er inbegrepen is in de prijs.

Alle nieuwsberichten